Ki az addiktológus, és hogyan segíthet? (Egészségügyitudakozó)

Ki az addiktológus, és hogyan segíthet?

Aki függőségben él, annak számára, akár elismeri, akár nem, megnehezíti az életét az addikciója, és ha nem akar beleroppanni, érdemes segítséget kérni. Ma már, talán nem olyan elvetemült dolog elismerni, hogy egyedül nem tudunk megcsinálni valamit, különösen nem egy ilyen érzelmileg-fizikailag megterhelő állapotból való kikerülést, mint a függőség. A vadnyugati hősök kora lejárt, akik egyedül oldanak meg mindent, aztán ellovagolnak a naplementébe. Legyen szó bármilyen fajta függőségről: alkoholról, drogról, gyógyszerről, játékszenvedélyről vagy bármi másról, van megoldás.

Ki az addiktológus?

Az addiktológus olyan orvos végzettségű szakember, aki kifejezetten arra specializálódott, hogy segítsen azoknak, akiknek szándékukban áll megváltoztatni az eddigi életmódjukat, és ki akarnak kerülni abból a negatív spirálból, amelyben benne vannak.

Sokan fordulnak pszichológushoz is, azonban jó, ha tudjuk, hogy a pszichológusok egy része nem feltétlenül a függőségre specializálódott, így jóval nehezebben tud konkrét, azonnali segítséget nyújtani. A pszichoterápia ezen kívül általában a múltba vezet, ami nem baj önmagában, csakhogy aki addikciós problémákkal fordulna egy szakemberhez, annak inkább a jelenbeli eszközökre van legelőször szüksége.

 

Mi az, amivel az addiktológus ténylegesen segíteni tud?

Az addiktológus a konzultációk folyamata során segít megismerni az addikció hatásmechanizmusait, működését és folyamatait, valamint eszközöket ad a kezünkbe, amivel apránként, de még akár aznap tudjuk kezelni a sóvárgásunkat a függőségünk tárgya felé. Aztán fokozatosan, kitartó munkával egyre jobban és hatékonyabban. Az addiktológus hatékony segítséged tud nyújtani a leszokáshoz.

Nem feltétlenül cél, hogy teljesen absztinens legyen valaki, hiszen ez nem mindig megvalósítható, sőt, a legtöbb ember esetében, kivéve a rendkívül erős akaratú és szerencsés embereket, nem is igazán reális. Az absztinencia, amely tartózkodást jelent a választott szertől, kevés embernek működik. A mértékletesség egy középső, és sokkal nagyobb valószínűséggel elérhető kézzelfogható eredménye lehet az addiktológussal való együttműködésnek.

Az addiktológus ismeri a mértékletesség módszertanát, és támogat minket abban, hogy ezt a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni. Sokak számára nincs más támogató közeg, hiszen sok függő elszigetelődött a családjától és a barátaitól. Az addiktológus azonban a szakmai segítség mellett emberi támogatást is tud nyújtani, hiszen enélkül, gépiesen nem lehet segíteni a gyógyulásban senkit. Abban is tud segíteni, hogy a függőséggel küzdő ember megtalálja az utat a saját érzelmeihez, meg tudja nevezni őket, és megtanulhat közel kerülni hozzájuk. Azáltal ugyanis, hogy valaki hozzáfér a fájdalmas érzéseihez, megtanulja elfojtás helyett átélni őket, akkor az érzelmi hullámvasútból nem úgy akar majd kikerülni, hogy valamilyen szert használ, hanem megtanulja, hogyan használja az érzelmeit forrásként.

A leginkább használható eszköz, ami segítségünkre lehet abban, hogy – ahogy magyarul mondjuk – kikerüljünk a szokásaink rabságából, az, hogy megtanuljuk a szokásainkat megfigyelni, és átalakítani. A függőség ugyanis egy ismétlődő szokás, hiszen a hétköznapokban a szokásaink irányítják az életünket. Ha pedig az életünket átalakító szokást egy másfajta szokással helyettesítjük, az életünk is megváltozik. Nincsen minden emberre érvényes recept, de az addiktológus pont ebben segít: ahogy a beszélgetések során egyre jobban megismeri egymást a szakember és a páciens, egy egyenrangú és elfogadó kapcsolatban lehetséges feltérképezni és átalakítani a szokásrendszert, ami alapján eddig éltük az életünket. És ami nem kielégítő megküzdési stratégiaként függőséget okozott.

Mi az, amit egy jó addiktológus nem csinál?

Vannak olyan addiktológusok is, akiket jobb elkerülni. Általában véve is, ha azt érzékeljük egy segítő szakemberen, hogy legelőször gyógyszerreceptet írna fel, gondolkodjunk el rajta, hogy valóban egy újabb függőségre van-e szükségünk? Az addikciót kezelő gyógyszerek jó része maga is függőséget tud okozni.

A másik: ha az addiktológus nem egyenrangú partnerként kezel, hanem egyszer csak tanár-diák, büntető-rossz kisfiú-játszmában találjuk magunkat, akkor tudhatjuk, hogy nem jó kezekben vagyunk. Végül: ha valaki mindenáron azt a módszert akarja ránk erőltetni, ahogy maga is kimászott ugyanebből a gödörből, akkor érdemes lehet mást keresni. A jó addiktológus ugyanis nem lenyomni akar a torkunkon egy neki már bevált módszert, hanem velünk együtt, személyre szabottan segít haladni.

Előfordulhat az is, hogy egy addiktológus csak akkor fogad, ha már tünetmentesek és absztinensek vagyunk egy bizonyos ideje. Ez azonban nem segítség, hanem inkább akadálya a gyógyulásnak, és kifacsart logika: ahhoz, hogy meggyógyuljál, meg kell gyógyulnod. Sajnos ez remek kifogás lehet sokak számára: akkor még nem állok készen, akkor próbálkozom egyedül.

A tünetmentesség elvárása azonban maga is tüneti kezelés. A függőség ugyanis nem egy betegség, amelyből egy csodagyógyszerrel ki lehet gyógyulni, hanem hosszú távon komoly önismereti munka, és a régi fájdalmak forrásának felgöngyölítése. Azonban amikor azonnali és hatékony segítségre van szükség, akkor érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki olyankor is fogad, amikor a legnagyobb szükségünk van rá, amikor a legmélyebb ponton vagyunk. A gyógyulás itt kezdődik: valaki elfogad akkor is, ha még nem érzem rá magam méltónak.

Mitől jó az addiktológus?

Először is, egy megbízható addiktológus nem ront ajtóstul a házba, és nem akar első megoldásként gyógyszer felírni. Inkább őszinte nyitottsággal áll hozzánk, és kíváncsi a történetünkre. Tud emberként kapcsolódni hozzánk, és mi is tudunk hozzá. Természetesen nem minden egyes segítő szakemberrel tudjuk megtalálni a közös hangot hiszen sokfélék vagyunk — de mindenképp érdemes olyat keresni, akihez tudunk kapcsolódni emberileg, hiszen az egyenrangú kapcsolat még egy segítő-segített relációjában is releváns. Az intuíciónk a segítségünkre lesz ebben.

Amellett még, hogy őszintén kíváncsi ránk, egy jó addiktológus ítélkezésmentesen tud figyelni. Ez nagyon fontos, hiszen azáltal, hogy legalább egy ember van, akinek a szemében nem lezüllött valakik vagyunk, lehetőséget kapunk arra, hogy mi magunk is egy új szemüvegen át lássuk meg magunkat. Ez a gyógyuláshoz vezető út legelső lépése: valaki, aki nem ítél el, és hisz abban, hogy fel fogunk tudni tápászkodni innen.

Akár az egészségügyi rendszeren belül találunk addiktológust, akár magán-addiktológus szakembert találunk, érdemes tájékozódni, hogy mit várhatunk el és mit nem várhatunk el egy ilyen fajta segítő szakembertől.

Ne adjuk fel!

Előfordulhat, hogy valaki belefárad a keresésbe. Az is, hogy valakit rengeteg sok, esetleg traumával felérő rossz tapasztalat ért az addikciójával kapcsolatban, amikor megpróbált kikászálódni belőle. Nem érdemes azonban feladni a keresést, bár kifogás akadhat minden bokorban. Számtalan jó szakember van Magyarországon, akit el lehet érni, és biztos, hogy van olyan, aki ténylegesen tud segíteni pont nekünk.

Nem érdemes persze csodát várni, a leszokást segítő csodapirula nem létezik. Muszáj belerakni a saját munkánkat is, még ha nem is könnyű a folyamat. Azonban bőségesen megéri mind a keresés, mind egy nem működő segítő kapcsolat lezárása, mind a leszokásba, mind a mértéktartásba és az életünk újrahuzalozásába fektetett energia.